Rianne wolswinkel logo

Mijn visie op complottheorieën en gezondheid

Complottheorieën, het verbeteren van je gezondheid en welzijn. Inzicht in de krachtige verbinding tussen geest, lichaam, overtuigingen en emoties.

Voordat je begint te lezen, neem even de tijd om op te merken hoe je je voelt.

Wat deed je voordat je dit begon te lezen? Was het fijn of niet? Is je geest kalm en nieuwsgierig of al geactiveerd door de titel? Merk gewoon op wat er in je gebeurt.

Wonend in een permacultuurproject, wordt er veel gesproken over duurzaamheid. Zorgen voor de planeet, voor de mensen en er een betere plek van maken en daaraan werken. Er wordt ook veel gesproken over hoe de planeet en systemen in aan het storten zijn.

Wat resoneert er meer met jou? Werken aan een betere plek en de schoonheid zien van wat we hebben, of voelt het hopeloos en hebben wij of zij er een puinhoop van gemaakt en proberen ze ons ziek te maken en ons te bedriegen?

Dit is geen verhaal over wie of wat fout of goed is.

Want eerlijk gezegd is er zoveel informatie dat ik geen idee heb wie of wat ik moet geloven. Iedereen heeft een agenda, groot of klein en met, volgens hen, goede bedoelingen. Misschien zijn ze egoïstisch en helpen ze de planeet niet, maar wie ben ik om daarover te oordelen? Ik leef niet een anders zijn leven, en ook heb ik niet meegemaakt wat een ander heeft meegemaakt. Ons lichaam is gemaakt om zo lang mogelijk te leven met de middelen die het heeft. We doen allemaal ons best, althans dat is wat ik graag wil geloven.

Het zijn de overtuigingen die het lijden en de gezondheid beïnvloeden.

Wat ik wel heb is mijn ervaring, perspectief en mijn lichaam. Wat ik heb gezien bij alle theorieën, of het nu complotten zijn of niet, is dat het geloof in de theorieën zelf het lijden veroorzaakt.

Bijvoorbeeld; chemtrails, een zeer actieve in mijn omgeving.
Of ze nu bestaan of niet, als je elke keer wanneer je naar de lucht kijkt denkt: “ze vergiftigen me” of “ze lossen wolken op zodat het niet regent” of wat voor gedachten en overtuigingen dan ook opkomen, ben je niet geneigd je gelukkig en ontspannen te voelen. Telkens als er een gedachte of overtuiging opkomt die zegt dat iemand je iets aandoet, creëert dat emoties en meer gedachten die niet behulpzaam zijn. Je hartslag versnelt, adrenaline giert door het lichaam, je voelt je angstig, bezorgd, boos, in paniek, noem maar op.

Als je erg overtuigd bent van deze slechte situatie en dit passievol deelt met anderen, in een poging hen te overtuigen, ontstaat er meer van deze energie. Anderen zullen ofwel aan jouw kant staan, wat wel een gevoel van gezien en gehoord worden creëert, maar de vibe van het gesprek is er nog steeds niet een die nuttig is voor wie dan ook.

Heb jij weleens gedachten of overtuigingen die steeds terugkomen en die deze gevoelens oproepen? Deel je ze met anderen en wat voor sfeer creëert dat in jou en het gezelschap waarin je verkeert?

Langdurige stress zal uiteindelijk schade veroorzaken.

Stel je voor wat er gebeurt als deze overtuiging en de bijbehorende staat van zijn blijft terugkomen of langere tijd aanwezig blijft. Waardoor je je bezorgd, angstig, boos of welk gevoel dan ook voelt, hoe subtiel het ook is. Misschien kan je inzien hoe deze langdurige stress een effect zal hebben op je fysieke lichaam en staat van zijn en schade zal aanrichten.

Het wordt dan ook heel makkelijk om te zeggen:

“Kijk ik heb al die symptomen of ik voel me niet goed, dat komt omdat zij mij dat hebben aangedaan”.

Nogmaals, ik zeg niet of iemand iemand wel of niet iets aandoet, dat weet ik niet. Ik zeg ook niet dat er iets mis is met het ervaren van dit soort emoties en overtuigingen. We zijn mensen, en ervaren voortdurend allerlei emoties en overtuigingen. Het gaat erom hoe je ermee omgaat. Het laten zien dat deze reactie van zorgen, angst, woede en frustratie op wat er ook gebeurt, gecombineerd met een sterke overtuiging, zeker schadelijk voor je is.
Het is een stressreactie, een chronische vecht-, vlucht- of bevriezingstoestand die wordt gecreëerd. In deze toestand kan het lichaam niet goed verteren, genezen of functioneren, het is aan het overleven.

Wanneer je lichaam niet goed kan verteren, krijgt het niet de voedingsstoffen die het nodig heeft. Tijdens chronische stress functioneert je immuunsysteem ook minder goed. Daardoor is de kans groter dat dat wat er is niet geneest en je gemakkelijker ziek wordt.
Als het even duurt is er geen probleem, maar langdurige periodes van deze toestand worden een probleem.

heart weighing heavier than the mind

Neem nu even de tijd om dat te laten bezinken. Hoe voelt dat?

Misschien komen er nu gedachten op over hoe je je slecht voelt over jezelf, of hoe ik het mis heb, of misschien zit er wel een kern van waarheid in wat ik zeg.

Hoe dan ook, ik hoop dat dit je bewust heeft gemaakt van de macht die je hebt over je eigen welzijn, buiten datgene waarover je niet veel controle hebt.
Dat jouw bewustzijn en aanwezigheid de sleutel is tot jouw eigen welzijn. Er zijn tal van lichaam en geest beoefeningen en therapieën die je kunnen helpen deze gedachtepatronen te ontrafelen en te veranderen, mocht je dat willen.

Wat ik aanbied en wat krachtige hulpmiddelen zijn geweest voor mijzelf en voor cliënten met wie ik heb gewerkt, zijn yoga nidra of diepe rust meditatie en yoga therapie. Bij diepe rust meditatie onderzoek je je gedachten, overtuigingen en emoties en hun tegenstellingen, waarbij je de effecten in jezelf opmerkt, terwijl je comfortabel ligt in een veilige ruimte. Met yoga therapie werk je 1-op-1 aan het creëren van meer bewustzijn van jouw bewegingspatronen, ademhaling en gedachten.
Met meer bewustzijn creëer je meer aanwezigheid van het hier en nu. Je ervaart gevoelens en emoties zoals ze komen en gaan, zonder je ermee te identificeren door de verhalen die je eromheen creëert.